Árvízvédelmi készültség a Rábán

2012.11.10 18:32
Árvízvédelmi készültség a Rábán és a Dráván
2012 november 06.
Markáns hidegfront érte el Magyarország nyugati vízgyűjtőit, a térségben november 4-én éjfélkor jelentős esőzés kezdődött. A hirtelen lehullott csapadék mennyisége miatt a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába folyó Szentgotthárd térségében lévő szakaszára tegnap délután 15 órakor elsőfokú, 19 órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.
A körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség a közbiztonsági referensek bevonásával tegnap délután megszervezte az árvízi védekezést. Az áradó folyó által veszélyeztetett magyarlaki lakóházakat délután 16 órára az Őrség-Goricko-Raab mentőszervezetbe tartozó Magyarlak Önkéntes Tűzoltó Egyesület 15 tagja 500 homokzsákkal körbevette, és szükség esetére ugyanekkora mennyiséget  készenlétbe helyezett.
 
A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínen irányítják a munkálatokat.
 
Kritikus helyzet alakult ki tegnap a Dráva folyó horvát és szlovén szakaszán. A horvát határ közelében lévő Ormoz városánál komoly védekezésre van szükség, a Dráva vízhozama megközelíti a másodpercenkénti háromezer köbmétert, erre utoljára 1965-ben volt példa. 
 
A jelentős mennyiségű és intenzív esőzés következtében Szlovéniában már vasárnap estétől árad a legtöbb folyó (Soča, Sava, Ljubljanica,  Savinja, Dravinja), a víz számos települést öntött el, Maribor és Ptuj egyes városrészei víz alá kerültek.
 
A magyar katasztrófavédelem a horvát és szlovén partnerszervezetektől folyamatosan értesül a Dráván zajló eseményekről, szükség esetén azonnal segítséget nyújt, és felkészült a folyó hazai szakaszának védelmére.